Takaisin valoon - Uusi elämä Marissalle

Vuonna 2007 suomalainen Marissa Jaakola, tuolloin 25-vuotias, joutui kaapatuksi Tunisiaan. Jaakola joutui hänen Suomessa toimineen työnantajansa kaappaamaksi ja neljä kuukautta kestäneen vapaudenriiston aikana Marissan nimiin tehtiin petoksella suuri määrä velkaa. Firmalle ostamiensa autojen ohella velkaa syntyi matkoista, majoituksista, puhelinkuluista ja Marissan vuokra-asunnosta Suomessa. Palattuaan kotimaahan Marissa haki oikeutta tuomioistuimen kautta. Käräjäoikeudessa työnantaja tuomittiin petoksesta vankeuteen ja määrättiin korvaamaan Marissalle Euroopassa koituneita vahinkoja yli 10 000 euron edestä. Marissan vapaudenriistosta, raiskauksesta ja pahoinpitelystä oli vireillä samaan aikaan toinen oikeudenkäynti, jonka oikeuskäsittely viivästyi. Ennen kuin tapausta saatiin käsiteltyä, ilmoitettiin että vastaaja eli Marissan esimies on kuollut. Täten tutkinta jäi kesken, ja työnantajalle määrätyt korvaukset lankesivat Marissan harteille.

Marissan korvattavaksi jäi 29 000 euroa, josta velka kasvoi korkoineen lähes 62 000 euroon. Syksyllä 2018 onnistuneesti järjestetyn velkojen sovittelun sekä Mesenaatti-keräyksen tuella Jaakolan velat saatiin neuvoteltua noin 21 500 euroon. Sen jälkeen velkojen maksuun haettiin vielä yksityslahjoittajia. Myös neuvotteluja velkojien kanssa jatkettiin. Velkojien uudelleen vastaantulemisen ja merkittävien yksittäisten lahjoitusten ansiosta loput velan pääomasta saatiin kuitattua heinäkuussa 2019. Marissa pääsi viimein irti häneen kohdistuneiden rikosten aiheuttamasta velkavankeudesta. Kiitos jokaiselle, joka oli mukana auttamassa Marissan uuteen elämään.

Marissan kaappaus ihmiskaupan uhriksi - Tarina velkaantumisesta

Marissa Jaakola sai 25-vuotiaana elämänsä tilaisuudelta kuulostavan työtarjouksen kansainväliseltä asianajotoimistolta. Uusi työ alkoi kesällä 2007, se oli sekä haastavaa että palkitsevaa ja tarjosi nuorelle työntekijälle onnistumisen kokemuksia. Pian tehtävät veivät Marissan työmatkalle Saksaan ja sieltä Sveitsiin, missä hänen oli määrä ostaa yritykselle kaksi autoa uusien Euroopan konttoreiden avautuessa. Yrityksen esimiehen pyynnöstä Marissa vastasi alkuun autojen hankintakuluista ja hänen oli määrä saada käyttämänsä rahat yritykseltä takaisin Suomeen palatessa. Seuraavaksi esimies lähti Marissan kanssa Tunisiaan.

Kaappaus

Saavuttuaan perille Tunisiaan, esimies huumasi Marissan. Hän vei sekä passin että luottokortin ja otti Marissan vangiksi. Marissaa pidettiin huumausaineiden voimalla vastustuskyvyttömänä, pahoinpideltiin vakavasti ja murskattiin hänen identiteettinsä. Tarkoituksena oli todennäköisesti välittää kaunis, vaaleahiuksinen suomalaisnainen myyntiin. Marissa pakotettiin uhkailemalla valehtelemaan läheisilleen, jotka luonnollisesti huolestuivat työmatkan kestettyä aiottua paljon pidempään.

Sukulaisten huoli kasvoi, mutta Tunisian poliisi ei ryhtynyt toimiin tilanteen korjaamiseksi. Suomen suurlähetystö tuli apuun aktiivisen virkailijan ansiosta ja Marissa saatiin vapautettua. Hän pääsi hoitojakson jälkeen palaamaan Tunisiasta takaisin Suomeen toipumaan. Neljä kuukautta kestäneen vapaudenriiston aikana Marissan nimiin tehtiin petoksella suuri määrä velkaa. Ostamiensa autojen ohella Marissalle syntyi velkaa hänen luottokortiltaan velotetuista matkoista ja majoituksista. Velkaa kerryttivät myös kaappauksen aikana kotimaahan erääntymään jääneet laskut vuokra-asunnosta ja puhelinliittymästä. Taistelu vapaudesta ei siis päättynyt tähän.

Epäonninen oikeusprosessi Suomessa

Marissa haki oikeutta tuomioistuimen kautta. Taloudellisten menetysten ja pahoinpitelyjen puinti oli määrä käsitellä kahdessa eri oikeuskäsittelyssä eli petos- sekä vapaudenriisto-oikeudenkäynneissä. Petos-oikeudenkäynnissä esimies tuomittiin käräjäoikeudessa neljäksi kuukaudeksi vankeuteen sekä korvaamaan Marissalle Euroopassa koituneita vahinkoja 10 200 euron edestä.

Petosoikeudenkäynnissä Marissaa ei kuultu lainkaan koskien Tunisian tapahtumia, koska oikeus linjasi ne kuulumaan toiseen, vapaudenriisto-oikeudenkäyntiin. Täten oikeus päätyi tuomitsemaan työnantajan maksettavaksi vain Euroopassa ostetut autot yhteissummaltaan 10 200 euroa, vaikka petoksesta aiheutuneita kuluja oli todellisuudessa 29 000 euroa. Tuomari pyysi myös Marissan asianajajalta, että tämä jättäisi poliisin kuulustelukertomuksen pois petos-oikeuden asiakirjoista, jotta Tunisian tapahtumat eivät sekoittuisi oikeuskäsittelyyn.

Marissa haki asianajajansa kanssa 10 200 euron korvaussummaa Valtionkonttorista, jonka tehtäviin kuuluu turvata Suomessa rikoksen uhrien menetyksiä. Valtionkonttori hylkäsi hakemuksen kuitenkin pääosin sillä perusteella, ettei Marissa ollut matkan aikana riittävän avuttomassa tilassa. Päätös perustui käräjäoikeudessa käsiteltyyn aineistoon, josta puuttuivat Tunisian-matkan tutkintamateriaali ja Marissan kuulustelukertomus, jotka olisivat antaneet Marissan terveydentilasta oikean kuvan.

Saman aikaisesti Marissan vapaudenriistosta, raiskauksesta ja pahoinpitelystä vireillä ollut toinen oikeudenkäynti viivästyi, koska Tunisian poliisilta pyydetty paikallinen tutkinta eteni hitaasti. Kesken poliisitutkinnan ilmoitettiin että vastaaja, eli Marissan esimies, on kuollut. Tutkinta jäi kesken ja oikeudenkäynti toteutumatta. Tutkinnanjohtajan mukaan samaa vastaajaa kohtaan oli samanaikaisesti vireillä useita muita hyväksikäyttöön liittyviä tutkintoja. Myös nämä raukesivat vastaajan kuoltua.

Petosoikeudenkäynnissä esimiehelle määrätty korvaussumma jäi Marissan maksettavaksi. Valtionkonttorin päätökseen ei haettu muutosta, sillä asianajajat eivät uskoneet valituksen menevän läpi oikeudenkäynnin puutteellisten asiakirjojen vuoksi. Marissan korvattavaksi jäi siis 29 000 euroa, josta velka kasvoi korkoineen lähes 62 000 euroon.

Takaisin valoon -dokumenttielokuva ja -kirja

Takaisin valoon on Marissan kaappauksesta kertova dokumenttielokuva, jonka on ohjannut palkittu Arto Halonen. Se saapui elokuvateatterilevitykseen 19.10.2018 laajan medianäkyvyyden ja positiivisten arvostelujen saattamana. Teos sai televisio ensi-iltansa 11.4.2019 YLE TV1-kanavalla ja oli myös nähtävissä YLE Areenassa. Elokuva sai huikean määrän katsojia, television puolella 414 000 ja Areenassa 125 000, yhteensä siis lähes 540 000 katsojaa.

Koskettava selviytymistarina kertoo ihmiskaappausten hämärästä maailmasta ja sieltä pelastuneen pyrkimyksestä koota minuutensa ja ihmisyytensä takaisin pala palalta. Marissan tapaus on harvinainen Suomessa, mutta ihmiskauppatapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina myös pohjoisessa maanosassamme.

Marissan ja Ari Väntäsen yhdessä kirjoittama samanniminen kirja julkaistiin 18.10.2018.

Tilanne nyt

Syksyllä 2018 onnistuneesti järjestetyn velkojen sovittelun sekä Mesenaatti-keräyksen tuella Jaakolan velat saatiin neuvoteltua 21 500 euroon. Sen jälkeen velkojen maksuun haettiin vielä yksityslahjoittajia. Myös neuvotteluja velkojien kanssa jatkettiin. Velkojien uudelleen vastaantulemisen ja merkittävien yksittäisten lahjoitusten ansiosta loput velan pääomasta saatiin kuitattua heinäkuussa 2019. Marissa pääsi viimein irti häneen kohdistuneiden rikosten aiheuttamasta velkavankeudesta. Kiitos jokaiselle, joka oli mukana auttamassa Marissan uuteen elämään.

Lue lisää

Tutustu tarkemmin Marissan tarinasta kertovaan dokumenttiin ja kirjaan sekä elokuvan Facebook-sivustoon:

artfilmsproduction.com/fi

like.fi/kirjat/takaisin-valoon

facebook.com/Takaisinvaloonelokuva

Lue lisää ihmiskaupan nykytilanteesta:

riku.fi/fi/erilaisia+rikoksia/ihmiskauppa

ihmiskauppa.fi

Logot
Logot 2