Tekijät

Arto Halonen – Ohjaaja, käsikirjoittaja

Arto Halonen on elokuvaohjaaja, joka tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista aiheistaan. Haloselle myönnettiin vuonna 2005 Suomi-palkinto, vuonna 2010 Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto sekä Euroopan Unionin humanitaarinen palkinto vuonna 1998. Halonen on palkittu myös valtakunnallisella mielenterveyspalkinnolla sekä ensimmäisenä kulttuurialan edustajana Suomen sosiaali- ja terveys Ry:n valtakunnallisen kansalaistoiminnan palkinnolla.

Halosen dokumenttielokuvat ovat herättäneet paljon yhteiskunnallista keskustelua ja ne ovat saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Halosen palkittuja dokumenttielokuvia ovat mm. Ringside (1992), Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä (1998), Taivasta vasten (2000), Tynnyrimies (2004), Pavlovin koirat (2005), Pyhän kirjan varjo (2007), Sinivalkoinen valhe (2012) ja viimeisimpänä Valkoinen raivo (2015). Viisi Halosen elokuvista on ollut esillä maineikkaan Amsterdamin IDFA-festivaalin pääsarjoissa ja kaksi (Pavlovin koirat ja Pyhän kirjan varjo) New Yorkin Modernin taiteenmuseon (MoMA) arvostetulla Documentary Fortnight – festivaalilla. Pyhän kirjan varjo kiersi noin 120 kansainvälistä festivaalia ympäri maailmaa, ja se oli myös ehdolla Euroopan elokuva-akatemian parhaan dokumenttielokuvan palkinnon saajaksi. Thessalonikin kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali palkitsi Halosen vuonna 2008 yhtenä aikansa merkittävimmistä eurooppalaisista dokumenttielokuvan kehittäjistä.

Halosen ensimmäinen teatterilevitykseen tullut pitkä fiktioelokuva Prinsessa (2010) on palkittu festivaaleilla eri puolilla maailmaa. Prinsessa keräsi yli 300 000 katsojaa kotimaisissa elokuvateattereissa, mikä teki siitä yhden vuosikymmenen katsotuimmista suomalaisista elokuvista. Halosen toinen pitkä fiktioelokuva Isänmaallinen mies (2013) oli esillä mm. Seattlen ja Varsovan elokuvajuhlilla ja se myytiin 25 maahan. Halosen viimeisin pitkä fiktioelokuva on kansainvälinen yhteistyöelokuva, psykologinen trilleri The Guardian Angel - Suojelusenkeli (2018). Elokuvaa tähdittävät maailmalla tunnetut näyttelijät Pilou Asbæk, Josh Lucas ja Rade Šerbedži ja sekä suomalainen Sara Soulié. Elokuvan esitysoikeudet on myyty jo 60 maahan ja sen kansainvälinen festivaaliensi-ilta järjestettiin lokakuussa maineikkaalla Varsovan elokuvajuhlilla. Tammikuussa 2020 elokuva palkittiin Lontoossa järjestetyllä Gold Movie Awards -festivaaleilla parhaana pitkänä elokuvana. Josh Lucas palkittiin roolistaan elokuvassa parhaana näyttelijänä, sekä Halonen itse oli ehdolla parhaaksi ohjaajaksi.

Halonen on myös DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin perustaja ja sen ensimmäinen festivaalijohtaja.


Joonas Pulkkanen – Kuvaaja

Kuvaaja Joonas Pulkkanen on palkittu Bukarestin kokeellisen elokuvan festivaaleilla parhaan kuvan palkinnolla lyhytelokuvasta Miten marjoja poimitaan (2010) sekä palkinnolla parhaasta kameratyöstä Pietarin kansainvälisillä opiskelijaelokuvafestivaaleilla lyhytelokuvasta Repeämä (2008). Hänen tuoreimpiin töihinsä kuuluvat Maria Veijalaisen ohjaama Diva of Finland (2019), Jean MichelRoux’n ohjaama Pohjolan Enkeli (2017) sekä Oskari Sipolan ohjaama Ollaan vapaita (2015),sekä Inari Nieman ohjaama dokumenttielokuva Robin (2012).

Mika Orasmaa – Kuvaaja

Mika Orasmaa on tullut tunnetuksi kuvaajana lukuisissa elokuva- ja TV-tuotannoissa. Hänet on palkittu parhaan kuvauksen Jussilla elokuvista Joulutarina (2007) ja Rare Exports (2010). Rare Exports -elokuvan ansiosta Orasmaa palkittiin myös Sitgesin elokuvajuhlilla Kataloniassa parhaasta kuvauksesta. Muita kansainvälisiä elokuvia, joissa Orasmaa on työskennellyt, ovat muun muassa Rat King (2012), Iron Sky (2012) ja Big Game (2014), jonka ohjasi Jalmari Helander ja jonka yhtenä näyttelijänä toimi Samuel L. Jackson. Arto Halosen kanssa Orasmaa on työskennellyt elokuvassa Valkoinen raivo. Orasmaan viimeisimmät elokuvat ovat Tuntemattoman Sotilaan (2017) uudelleenfilmatisointi sekä Iron Sky -hittielokuvan jatko-osat The Coming Race ja The Ark (2019).

Kirka Sainio – Äänisuunnittelija ja säveltäjä

Uransa 90-luvulla aloittanut Kirka Sainio on toiminut äänittäjänä ja/tai äänisuunnittelijana yli 60:ssä elokuva- ja TV-tuotannossa. Sainio on ollut seitsemästi ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi parhaasta äänisuunnittelusta, ja voittanut niistä kolme elokuvilla Paha maa (2005), Puhdistus (2012) ja Tuntematon sotilas (2017). Sainio on tehnyt yhteistyötä Arto Halosen kanssa elokuvissa The Guardian Angel, Isänmaallinen mies, Valkoinen raivo sekä Liberation of Skopje, joka valittiin myös Makedonian Oscar-ehdokkaaksi. Kirka Sainio on myös toiminut säveltäjänä muun muassa Halosen edellisessä dokumenttielokuvassa Valkoinen raivo, sekä elokuvissa Sodan murtamat (2016) ja Pahan kukat (2016).

Otto Heikola – Leikkaaja

Otto Heikola on työskennellyt leikkaajana muun muassa Arto Halosen dokumenttielokuvassa Valkoinen Raivo (2015),Selma Vilhusen ohjaamassa dokumenttielokuvassa Hobbyhorse Revolution (2017) sekä Kimmo Leedin ohjaamassa lyhytelokuvassa Kylkiäinen (2018). Heikola leikkasi myös itse ohjaamansa ja käsikirjoittamansa lyhytelokuvan Lahja (2018). Vuonna 2018 Heikola oli ehdolla parhaan leikkauksen Jussi-palkinnon saajaksi yhdessä Riitta Poikselän kanssa Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaamasta dokumenttielokuvasta Tokasikajuttu (2017).

Työryhmä

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Arto Halonen
  • Esiintyjät: Marissa Jaakola, Stella Kylä-Liuhala, Kiumars Zarei, Nora Löfving-Lihtonen, Henri Tuominen, Kerli Kyllönen ja Pihla Maalismaa
  • Kuvaus: Joonas Pulkkanen, Mika Orasmaa F.S.C.
  • 2.Kuvaaja: Ari Virem
  • Leikkaus: Otto Heikola
  • Äänisuunnittelu ja musiikki: Kirka Sainio
  • Tuottajat: Arto Halonen ja Timo T. Lahtinen
  • Tuotanto: Art Films production ja Smile Entertainment

Logot
Logot 2